Editorials NL - TL-50

A- A A+

Introductie TL-50, continu beluchter voor kleine hoeveelheden.

Trefa Continu Aerating Systems B.V. - Angerlo -  Editorials

“Niet alleen voor de bakker, maar ook de chocolatier kan met de TL uit de voeten”

“De concurrentie assembleert hoofdzakelijk, terwijl wij machineonderdelen zelf produceren”

Met de nieuwe zogeheten TL-beluchtingsmachine richt Trefa zich op de semi-industrie en ambachtelijke sector. Het kleine bedrijf uit Doesburg rekent echter ook grote fabrikanten tot de klantenkring. Directeur en eigenaar Rik Ruesen vertelt over de markt.

“Bij Trefa Continu Aerating Systems werken acht mensen. In 1996 nam ik het bedrijf over, na er zelf enige tijd gewerkt te hebben. Onze specialiteit toen en nu is de ontwikkeling en productie van continu beluchting- en mengmachines. We besteden de fabricage niet uit, maar maken alles zelf. Ja, ook het frame en de koppen. Overigens richt het leveringsprogramma zich niet uitsluitend op beluchtingsmachines, maar ook op bijbehorende onderdelen zoals een warmwaterunit of koelsysteem. Vervolgens verkopen wij wereldwijd onze machines. Ongeveer negentig procent van de productie wordt geëxporteerd. Te denken aan de zuivelindustrie, snoepfabrikanten en de banketsector. Bij verschillende relaties staan onze machines duizenden liters per uur te draaien. Dergelijke apparaten zijn te groot voor de bakker op de hoek. Speciaal voor laatstgenoemd segment is er de recent ontwikkelde TL-beluchtingsmachine. Dat is een doelgroep die vanaf de 700 liter slagroom per week gebruikt.”

Laboratoria
“We hebben wel eerder een kleinere machine ontwikkeld, maar die was hoofdzakelijk bestemd voor laboratoria van grote bedrijven. Deze machine was echter te kostbaar voor de kleine, ambachtelijke ondernemingen. De TL-beluchtingsmachine daarentegen ligt prijstechnisch wel binnen handbereik van de kleine bakker of chocolatier. Let wel, de machine kan meer: onder meer bavarois, eiwitten en vetcrèmes opkloppen. We hebben de TL ontwikkeld op basis van bestaande machines en lieten vervolgens allerlei opties weg; opties die voor de ambachtsman te duur zijn, zoals digitale uitlezing. Kortom, de TL is vrij basic. Opvallend is wel dat dankzij nieuwe technieken het verlies van grondstoffen bij het opstarten van het nieuwe exemplaar nagenoeg nul is. Dat is belangrijk voor de bakker, omdat zo iemand de machine geregeld aan- en uitzet.”

Chocolatier
“Niet alleen voor de bakker, maar ook de chocolatier kan met de TL uit de voeten. Er is chocolade mee te beluchten. Maar pas op: chocolade moet je strikt binnen een bepaalde temperatuurrange beluchten. Chocolade wordt belucht op het moment dat de vloeibare vorm verandert in een vaste: wanneer de chocolade begint te stollen. Dit vindt alleen plaats bij een bepaalde temperatuurrange met als gevolg dat je de TL niet uit kunt zetten. Zodra je de machine uitschakelt, wordt de chocolade in de kop te koud. Chocoladebeluchtingmachines dien je continu te laten lopen.”

Problemen
“Agenten regelen voor ons de verkoop wereldwijd. Daarbij verzorgen ze ook de service, maar niet in Europa. De aftersales in bijvoorbeeld Duitsland, Spanje, Frankrijk en Engeland wordt door ons zelf gedaan. Het merendeel van de problemen is trouwens telefonisch op te lossen. We nemen dus niet voor iedere storing het vliegtuig. Deze aanpak scoort. Onze concurrenten zijn wel veel groter, maar klein is niet hetzelfde als kwetsbaar. Juist door onze beperkte omvang zijn we flexibel. Waarin zich dat uit? Nou, wij maken alles zelf. De concurrentie assembleert hoofdzakelijk, terwijl wij machineonderdelen zelf produceren. Dat is praktisch wanneer een klant bijvoorbeeld geen standaard frame zoekt. Bij ons liggen alle mixkoppen op voorraad, omdat we die zelf fabriceren. Die kopen wij niet duur in. Hebben onze mensen wat tijd over om wat koppen te maken, dan maken ze toch gewoonweg wat koppen. De enige bottleneck is de pomp. We fabriceren zelf geen pomp, maar de producent daarvan heeft een nogal lange levertijd. Bovendien is het aantal pompproducenten schaars. Er zijn enkele leveranciers die de markt nagenoeg geheel in handen hebben; we zijn daarvan wel afhankelijk. Zelf pompen maken, is voor ons geen optie. De afhankelijkheid van de pomp niet meegerekend, kunnen wij razendsnel leveren. Een voorbeeldje: laatst belde een klant uit Engeland die, door een stuk metaal in de ingrediënten, een vastgelopen kop in de machine had. De pennen waren krom. Wij stuurden vervolgens direct een kop uit ons magazijn toe: een dag later voor twaalf uur ‘s middags was de kop op de plaats van bestemming”, aldus general manager Rik Ruesen van Trefa.


General manager Rik Ruesen van Trefa:
“Bij ons liggen alle mixkoppen op voorraad, omdat we die zelf fabriceren.”

Continu beluchten
Continu beluchten op mechanische basis is tegenwoordig vrij geaccepteerd als logisch vervolg op het zogeheten batchwhipping-proces in de tank. Continu beluchten biedt voordelen voor wat betreft productkwaliteit, totale productcontrole zoals dichtheid en homogeniteit en een doorlopende stroom van vers belucht product. Deze stroom is aan te sluiten op een afvuller, een depositing machine of een extruder. Al sinds ruime tijd heeft Trefa een beluchtingkop voor continue beluchting. Om te bereiken dat het gas in de vloeistof gemengd wordt met als resultaat een schuim, is het beluchtingproces in de kop opgedeeld in verschillende fases. Dit is ten eerste een grove verdeling van het gas in een gasvloeistof mengsel in de voormengkamer en daarna een verdere vermenging van het gas, het zogeheten opschuimen van de vloeistof, gedurende de tweede en derde fase. Het ontwerp van de beluchtingkop geeft controle over het opschuimen en controle over de temperatuur (toename) van het product. Voornamelijk voor temperatuurgevoelige producten zoals fat-creams, chocolade en eiwit is dit een zeer groot voordeel.

Assortiment
De oprichter van Trefa Continu Aerating Systems, was een van de mede-uitvinders van het principe van de zogenoemde pennenkop. Dit vormt de basis van de hedendaagse beluchtingmachines. Hierdoor heeft Trefa sinds begin jaren 60 ervaring in het beluchten van verschillende producten. In de loop der jaren heeft het bedrijf zich gespecialiseerd in het ontwikkelen en produceren van beluchtingmachines. Het assortiment bestaat uit complete productielijnen met buffertanks, tempereerunits e.d. Koel en tempereerunits om de temperatuur van het proces constant te houden, lopende banden, automatische hakmessen, statische en dynamische mixers en extruders.

Uit: Consudel december 2002

Trefa Continu Aerating Systems B.V. - Trefa Continu Aerating Systems
Ligging
Beup